FAQ

Bra att veta om kemiska peelingar

01

Vad är medicinsk hudvård?

Medicinsk hudvård kallas även cosmeceuticals och det betyder att det är på gränsen mellan läkemedel och konventionell hudvård. Detta återfinns bara på seriösa salonger och kliniker. Det som utmärker medicinsk hudvård är att produkterna jobbar både i epidermis och dermis, yttersta och mellersta hudlagret. Produkterna innehåller bland annat AHA, Glykolsyra, BHA, Salicylsyra, Lacitc, Retionol och Kojic syra vilka har både balanserande, föryngrande och blekande effekt på pigmentfläckar.

02

Hur påverkas huden av syrebaserade produkter?
 

Desto äldre du blir ju långsammre går hudens cellförnyelse. Då är produkter med syra ett bra sätt att kicka igång huden med. I början kan man känna sig torr och stram i huden och i vissa fell uppstår rodnad, detta är ett tecken på att det händer något i huden.

03

När ska kan man använda medicinsk hudvård?
 

Behandlingar som kemisk peeling och syrebaserade produkter är det bästa alternativet om du har hudproblem som acne/acneärr eller pigmenteringar. De ger även fina resultat på en åldrad hud eller om man vill förebygga åldrande. Du kan även använda medicinsk hudvård om du känner dig trött, glåmig och behöver en uppfräschning av huden. .​

04

Passar medicinsk hudvård alla hudtyper?
 

Du bör inte använda syrebaserade produkter eller göra kemsik peel om du har hyperkänslig hud, då är huden väldigt röd och får lätt blemmor av för aktiva produkter och behöver bara lugnas med mer vårdande produkter. Du bör inte ha nån hudinfektion/psoriasis i området, det skulle bara göra det mer irriterat och behöver också mer lugnande skyddande produkter. Använder du receptbelagda acnepreparat bör du avstå från behandlingar i upp till 1år. Rådfråga alltid din hudterapeut för att undvika att ditt hudtillstånd förvärras av olika preparat.

05

Hur sätter man igång?
 

För att vänja huden är det bäst att använda produkter innehållande någon AHA/BHA syra hemma 2 veckor innan du gör en kemisk peeling behandling. För att få ett så bra resultat som möjligt av dina behandlingar rekomenderas en kur, dvs en serie behandlingar som ofta görs med 2-3 veckors mellanrum. Ibland gör man även en behandling varannan vecka, detta beror på vilken syra din hudterapeut använder. En kur kan man göra 1-3 gånger per år beroende på hudtyp. Därefter kan man underhålla huden med att göra enstaka behandlingar ca var 6-8 vecka.

06

Är det något man måste tänka på?

 

Vid användning av syrebaserade produkter blir huden mer påfrestad och mer mottaglig för yttre påverkan, därför är solskydd ett måste. Utsätter du huden för solexponering utan skydd kan pigmentfläckar uppstå. Alltså är det väldigt viktigt att skydda din hud då hudbarriären är försvagad och därmed måste byggas upp och reparera sig. 

07

Vad kan man förvänta sig för resultat?

 

Acne: Användning av medicinsk hudvård ger dämpade inflammationer och bölder. Du får en jämnare hud med mindre porer och som är balanserad och rengjord på djupet.

 

Åldrad hud: Du får en jämnare hud med lyster. Cellförnyelsen påskyndas och bidrar till att öka kollagenbildning i huden. Du kommer även uppleva att du får mindre linjer och rynkor.

 

Ärr: Om du har en hud med ärr kommer du uppleva din hudyta jämnare och slätare.

 

Pigmenteringar: Du får en jämnare hudyta. Vissa fläckar bleks mer än andra och vissa försvinner helt, detta beror på hur djupt de ligger i huden. 

08

Vilka produkter rekommenderas före och efter behandlingen?

 

Före: Förbered huden hemma i ca två veckor med Exitus AHA 10% Cleanser, Exitus  (Exitus salicylic wash för Akne kunder) Fruit Acid cream 10 %. Dessa produkter kan du även fortsätta att använda i din dagliga hudvård om din terapeut rekommenderar det.

 

 

Efter: Exitus 100% pure hyaluronic acid moisturizer och Exitus All in one cream.

 

Dessa är en allmän rekommendation som passar de flesta. Fråga din terapeut om Exitus unika hudvårdsprodukter.

09

Blir jag röd och flagnar, får jag blemmor efter behandlingen?
 

Normala reaktioner efter en Kemisk peeling är rodnader, flagnad hud och ev orenheter som kommer upp till ytan.

Vi väljer behandling efter noggrann hudanalys, det kan vara svårt att säga exakt vilken syra vi ska använda innan vi sett din hud. Det är också svårt att säga om kunden kommer att bli röd i huden eller om du kommer att flagna som många frågar om.

I alla våra behandlingar så applicerar vi en kylande lugnande lavendel mask direkt efter syran som i de flesta fall lugnar ner huden direkt om man tycker att det svider, kliar eller bränner - beroende på vilken syra vi har använt oss av.

Tillbaka